Πίτα με αρνάκι στον φούρνο
Εύκολη
45′
Μερίδες
8-10
Προετοιμασία
20′
Πεντανόστιμη πίτα με αρνάκι στον φούρνο, εύκολη και οικογενειακή συνταγή παρέας.
Συστατικά
- 1 σέλερι
- 2 πράσα
- 1 κρεμμύδι
- 100 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 2-3 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα για το σερβίρισμα
- 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- αλάτι και πιπέρι
- 500 γρ. αρνί, ψητό, που μας έχει περισσέψει
- 30 γρ. σταφίδες
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 150 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους
- 450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
- 1 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για την πίτα με αρνάκι, κόβουμε σε λεπτές φέτες το σέλερι, τα πράσα και το κρεμμύδι. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε 80 γρ. ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε το ψητό αρνί που μας έχει περισσέψει και αν έχει κόκαλα τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αρνί στο τηγάνι με τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σταφίδες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC στον αέρα. Λαδώνουμε τον πάτο ενος ταψιού 36×28 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το 1/3 από τη γέμιση, λίγη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Τελειώνουμε την πίτα σκεπάζοντας πάλι με 3 φύλλα κρούστας. Τυλίγουμε τις γωνίες προς τα μέσα, λαδώνουμε το τελευταίο πάνω-πάνω φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά. Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρουμε με έξτρα δεντρολίβανο.
Πηγή: akispetretzikis.com