
Μπριζόλα t-bone


Εύκολη

20′
Μερίδες
4
Προετοιμασία
30′
Μπριζόλα t-bone με τσιπς γλυκοπατάτας και μαγιονέζα τρούφας! Εξαιρετική συνταγή παρέας και για το οικογενειακό σας τραπέζι. Δοκιμάστε την σήμερα κιόλας!
Συστατικά
Για την μπριζόλα
- 1 μπριζόλα t-bone, 750 γρ.
- 1-2 κ.σ. σπορέλαιο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 2-3 κλ. δεντρολίβανο
- 2-3 κλ. θυμάρι
- 1 σκ. σκόρδο
- αλάτι
Για τα τσιπς γλυκοπατάτας
- 1 γλυκοπατάτα, 500 γρ.
- 50 γρ. κορν φλάουρ
- αλάτι
- 1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
Για τη μαγιονέζα τρούφας
- 150 γρ. μαγιονέζα
- 35 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- 1 κ.γ. λάδι τρούφας
- χυμό λεμονιού, από ¼ λεμονιού
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- ανθό αλατιού
- πιπέρι
Εκτέλεση
Για την μπριζόλα t-bone με τσιπς γλυκοπατάτας και μαγιονέζα τρούφας κάνουμε τα εξής. Τοποθετούμε την μπριζόλα σε μια επιφάνεια κοπής και πασπαλίζουμε με αλάτι και τις 2 πλευρές. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε 4-5 σημεία την εξωτερική ίνα της μπριζόλας. Ρίχνουμε στην μπριζόλα το σπορέλαιο και από τις 2 πλευρές, και αλείφουμε με τα χέρια μας να πάει παντού. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Μεταφέρουμε την μπριζόλα στο τηγάνι και ψήνουμε για 1,5 λεπτό από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, ολόκληρα τα κλωνάρια από το δεντρολίβανο και το θυμάρι και ολόκληρη τη σκελίδα του σκόρδου. Ανασηκώνουμε ελαφρώς το τηγάνι ώστε να συγκεντρωθεί το βούτυρο σε ένα σημείο, παίρνουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο με ένα κουτάλι και το ρίχνουμε πάνω στην μπριζόλα για 5-7 συνεχόμενα λεπτά μέχρι να ψηθεί η μπριζόλα. (Αν έχουμε κουζίνα με συμβατική εστία και όχι αερίου, είναι προτιμότερο να συνεχίσουμε το ψήσιμο στον φούρνο για ακόμα 5-8 λεπτά στους 185°C στον αέρα καθώς δε θα ψηθεί σωστά η μπριζόλα αν ανασηκώνουμε συνεχώς το τηγάνι.) Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε την μπριζόλα μαζί με το βούτυρο και τα μυρωδικά σε ένα ταψί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.
Για τα τσιπς γλυκοπατάτας
Τοποθετούμε μια ρηχή κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί. (Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία να φτάσει τους 150-160°C.) Τοποθετούμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Αφήνουμε τη φλούδα στη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε πολύ λεπτές ροδέλες με τη βοήθεια ενός μαντολίνου. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το κορν φλάουρ, το αλάτι και τις γλυκοπατάτες, και ανακατεύουμε. Παίρνουμε μία-μία ροδέλα, τινάζουμε να φύγει το περιττό κορν φλάουρ και τις ρίχνουμε σε 3-4 δόσεις στο τηγάνι. Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, μεταφέρουμε με μια τρυπητή κουτάλα στο ταψί και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μαγιονέζα τρούφας
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, την παρμεζάνα, το λάδι τρούφας, τον χυμό λεμονιού και το πιπέρι, και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Για το σερβίρισμα
Κόβουμε σε μια επιφάνεια κοπής την μπριζόλα σε λεπτές πλάγιες φέτες, μεταφέρουμε σε μια επιφάνεια σερβιρίσματος και πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και πιπέρι. Συνοδεύουμε με τα τσιπς γλυκοπατάτας και τη μαγιονέζα τρούφας, και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com