Μπιφτέκια με κιμά ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό
Εύκολη
22′
Μερίδες
4
Προετοιμασία
30′
Μπιφτέκια με κιμά ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό, με μπαχαρικά, γιαούρτι και εσπεριδοειδή, είτε για μεζέ είτε για κύριο πιάτο θα εντυπωσιάσουν.
Συστατικά
- 500 γρ. κιμάς χοιρινός
- 400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 200 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 φλιτζ. τσαγιού καβουρδισμένα ψίχουλα ψωμιού
- τα φύλλα από 6-7 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
- 30 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 100 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού πολύ ψιλοκομμένη φλούδα μανταρινιού
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε τα μπιφτέκια με κιμά ανάμεικτο από μοσχάρι και χοιρινό, με μπαχαρικά, γιαούρτι και εσπεριδοειδή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το πιπέρι καγιέν, το τζίντζερ και την πάπρικα, για 4 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τους δύο κιμάδες και προσθέτουμε το μείγμα κρεμμυδιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά, βρέχοντας τακτικά τις παλάμες μας με νερό για να μην κολλάνε, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ομοιογενές. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε 8 μπιφτέκια, λαδώνοντας τακτικά τις παλάμες μας.
Προθερμαίνουμε το γκριλ σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε τα μπιφτέκια σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, για 6 λεπτά από κάθε πλευρά, ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (στις αντιστάσεις) για περίπου 22 λεπτά. Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στα κάρβουνα, σε δυνατή θράκα, για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά ή για τον ίδιο χρόνο σε ένα σκέτο αντικολλητικό σχαροτήγανο.
Πηγή: gastronomos.gr