Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Εύκολη
2 ώρες και 40′
Μερίδες
4
Προετοιμασία
20′
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο. Εξαιρετική συνταγή παρέας. Εύκολη και πεντανόστιμη. Δοκιμάστε την σήμερα κιόλας!
Συστατικά
- 1 κοτόπουλο ολόκληρο (1,5 – 2 κιλά)
- 1 λεμόνι
- 20 κλωνάρια θυμάρι
- 10 κλωνάρια δεντρολίβανο
- 125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- πατάτες
- αλάτι
Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 20 γρ. σκόρδo, ψιλοκομμένο
- 5 γρ. θυμάρι
- 5 γρ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. μουστάρδα Dijon
- 75 γρ. χυμός λεμονιού
- ξύσμα λεμονιού
- 50 γρ. μέλι
- αλάτι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο θα χρειαστούμε τα εξής. Βάζουμε τις μαριναρισμένες πατάτες σε ένα ταψί. Κόβουμε από το κοτόπουλο τις άκρες από τις φτερούγες και τον λαιμό. Αλατίζουμε καλά το κοτόπουλο εξωτερικά και εσωτερικά και το τοποθετούμε, με το στήθος στην πάνω πλευρά στο ταψί με τις πατάτες. Κόβουμε το λεμόνι στη μέση και το τοποθετούμε στο εσωτερικό του κοτόπουλου μαζί με το θυμάρι και τη μισή ποσότητα από το βούτυρο. Αλείφουμε το κοτόπουλο εξωτερικά με το υπόλοιπο βούτυρο και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 90°C μέχρι το στήθος να έχει εσωτερική θερμοκρασία 60°C (2 ώρες περίπου). Βγάζουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή έως μία ώρα. Αλείφουμε το κοτόπουλο παντού με το ελαιόλαδο. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στο μέγιστο και επαναφέρουμε το κοτόπουλο για να ψηθεί, μέχρι να πάρει σκούρο και έντονο χρώμα, περίπου 15 με 20 λεπτά. Προσέχουμε να μην καεί. Αποσύρουμε το κοτόπουλο και το μεριδοποιούμε, αφαιρώντας τα μπούτια και το στήθος με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Πηγή: yiannislucacos.gr