Κασερόπιτα
Εύκολη
40′
Μερίδες
12
Προετοιμασία
10′
Πεντανόστιμη κασερόπιτα με απολαυστική γέμιση και τραγανό φύλλο. Μια τέλεια συνταγή για εσάς, την οικογένεια σας και τους φίλους σας. Θα σας εντυπωσιάσει σίγουρα δοκιμάστε την σήμερα!
Συστατικά
- 500 γρ. γάλα πλήρες
- 50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
- 3 αυγά
- 500 γρ. κασέρι
- 500 γρ. γραβιέρα
- πιπέρι
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 125 γρ. ελαιόλαδο, για τα φύλλα +έξτρα για το σερβίρισμα
- 600 γρ. φύλλο χωριάτικο
- σουσάμι, για το πασπάλισμα
- φύλλα ρίγανης, για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την κασερόπιτα θα χρειαστούμε τα εξής. Για την γέμιση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C βαθμούς στον αέρα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και περιμένουμε να πάρει μία βράση σε σιγανή φωτιά. Με το που πάρει μία βράση, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και την πάπρικα και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι το σιμιγδάλι να δέσει το γάλα. Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ γιατί θα δώσει σώμα στη γέμιση μας. Μόλις το γάλα πάρει την υφή μίας σφιχτής μπεσαμέλ, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να κρυώσει. Μόλις κρυώσει λίγο, ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσει το μείγμα. Προσθέτουμε μέσα τα τυριά και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Μόλις κρυώσει το μείγμα, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Για την πίτα. Παίρνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και με ένα πινέλο το αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο. Στρώνουμε 2 φύλλα στο ταψί (το κάθε φύλλο να καλύπτει το μισό ταψί). Ραντίζουμε με ελαιόλαδο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο πάνω στα φύλλα (προσέχουμε να βάλουμε και στα πλαϊνά του φύλλου). Στρώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αφήνοντας 3 για το τέλος για να φτιάξουμε τη βάση μας, ραντίζοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τα φύλλα της βάσης που δημιουργήσαμε και φροντίζουμε να την απλώσουμε παντού. Πασπαλίζουμε με διάφορα αρωματικά της αρεσκείας μας. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα για να καλύψουμε τη γέμιση, ραντίζοντας με ελαιόλαδο κάθε φορά. Τυλίγουμε λίγο τα πλαϊνά προς τα μέσα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει στα πλαϊνά και σε όλη την επιφάνεια της πίτας και φροντίζουμε να πάει παντού. Χαράσσουμε την πίτα σε 12 κομμάτια. Αν δυσκολευόμαστε να κόψουμε την πίτα, τη βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά να κρυώσει λίγο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή. Τοποθετούμε την πίτα στην πάνω σχάρα για να μπορεί να ψηθεί καλύτερα. Όταν είναι έτοιμη, αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε. Μπορούμε να βάλουμε την πίτα στο ψυγείο μέχρι και 5 μέρες.
Σερβίρουμε με φρέσκια ρίγανη, με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πηγή: akispetretzikis.com